Translate

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Happy Halloween!!!

Στις χώρες όπου μιλιέται η Αγγλική ως μητρική γλώσσα (Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, κ.ά.) μία πολύ αγαπημένη γιορτή των παιδιών είναι το Halloween...

Το Χαλοουίν (Halloween ή Hallowe'en) γιορτάζεται το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου. Εκείνο το βράδυ τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, συνήθως σε κάτι «τρομαχτικό», και επισκέπτονται σπίτια για να μαζέψουν γλυκά. Χτυπούν την πόρτα σε κάθε σπίτι που επισκέπτονται, λέγοντας "trick or treat" («φάρσα ή κέρασμα;»). Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού συνήθως ανοίγει την πόρτα και δίνει στα παιδιά σοκολατάκια, καραμέλες ή άλλες λιχουδιές.

Η γιορτή αυτή μοιάζει με τις Απόκριες που γιορτάζουμε στην Ελλάδα, αλλά έχει και σημαντικές διαφορές, καθώς το Χαλοουίν έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά.

Η ρίζα της λέξης αυτής προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day - All Saints Day). Το Χαλοουίν συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία, και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ.

Επίσης, σήμα κατατεθέν της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο χιουμοριστικά και άλλοτε πιο τρομαχτικά. Τα παιδιά συνήθως κρατούν τέτοιου τύπου πλαστικές κολοκύθες-καλαθάκια για να βάζουν μέσα τα γλυκά που τους δίνουν οι ιδιοκτήτες των σπιτιών που επισκέπτονται...

Σε λίγες μέρες λοιπόν, θα ευχηθούμε κι εμείς από την τάξη των Αγγλικών μας... Happy Halloween!!

(Πηγή: Βικιπαίδεια, 18-10-2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου